top of page
Search
  • Writer's pictureLeo Kirjonen

Masu ja ihmissuhteet - Jakso 5

Mutkia masussa-Podcastin ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa Elisa pohtii suolistosairauksia ja ihmissuhteita sekä seksiä.Tai SPOTIFY !Yksin vai yhdessä?


Ihmissuhde tarkoittaa jonkin tyyppistä yhteyttä kahden tai useamman ihmisen välillä. Ihmissuhteiden onnistumiseen tarvitaan empatiaa Ihmissuhteiden synty ja ylläpito edellyttää vuorovaikutusta ja kommunikaatiota yksilöiden välillä.


Ihmissuhteita on hyvin erilaisia. On ystävyyssuhteita, työsuhteita, perhe- ja sukulaissuhteita, parisuhteita, seksisuhteita.


mihin tahansa suhteeseen vaaditaan aina siis aina itsensä lisäksi yhden tai useamman henkilön. Oman sairauden kanssa kamppailevan on haastava pitää itsestään huoli, saati kantaa ystävän, perheenjäsenen tai kumppanin murheita harteillaan. Taakka saattaa usein käydä liian raskaaksi ja ystävät jäävät helposti taka-alalle.


Asiaa ei helpota yhtään se, että illanviettoihin, juhliin tai muihin kokoontumisiin saattaa olla mahdoton osallistua pelkästään suolistosairauden tuomien kipujen tai jatkuvat vessakäynnit tekevät valinnan kotiin jäämisestä entistä helpommaksi. On haastava jaksaa kerta toisensa jälkeen selittää ihmisille, miksi ei jaksa lähteä mukaan, tai puistopiknik on hieman hankala, koska vessamahdollisuutta ei ole. Kesämökillä ulkohuussissa luonnonhelmassa istuminen ei olekaan enää niin eksoottisen rauhallinen kokemus.


Ihmissuhteista viidennessä jaksossa mukana keskustelemassa Viktor Planson


Suolistosairaus ja seksiJaksossa puhutaan myös seksuaalisuudesta, seksielämästä ja itse toimesta. Suolistosairauden myötä oma kehokuva on kokenut valtavan muutoksen ja se miten itsensä peilistä näkee, vaikuttaa myös vääjäämättä vällyjen väliin. Epävarmuus ja oma olo, lääkkeiden tuomat keholliset muutokset tai kipu eivät useinkaan ole niitä parhaita kehollisen himon herättäjiä.


Itsetunto ja itsensä rakastaminen on kokenut muutoksia.

Ihminen on seksuaalinen läpi elämänsä. Siihen kuuluu osana käsitys itsestäsi, identiteettisi, itsetuntosi, minäkuvasi, asenteesi, halusi, mieltymyksesi ja aiemmat kokemuksesi suhteista.

Se, miten suhtaudut itseesi vaikuttaa seksuaaliseen hyvinvointiisi. Pitkäaikaissairauden aiheuttamat muutokset voivat vaikuttaa itsetuntoosi ja seksuaalisuuden kokemiseesi.


Etenkin suolistoleikkausten jälkeen voi esiintyä myös fysiologisia haasteita. Naisilla emättimen kuivumista, tuntopuutoksia tai yhdyntäkipuja sekä miehillä erektiohäiriöitä.


Tärkeää on kuitenkin muistaa, että oireet ovat usein vain väliaikaisia ja kehon parannuttua leikkauksen jälkeen, valtaosa myös oireista hellittää.


Leikkauksen jälkeiset kokemukset ovat kuitenkin pelottavia, ja niistä kannattaa keskustella avoimesti kumppanin tai kumppanien kanssa avoimesti. Mikäli haluttomuutta ilmenee, etenkin kumppanin toimesta, on useimmiten syynä se, että sinusta välittävä ei halua satuttaa sinua, ja jännittää läheisyyttä siitä syystä.


Kuinka päästä eteenpäin?Valitettavasti suolistosairauksien kanssa ei ole oikotietä onneen. Jokaisen oireet vaihtelevat ja reagointi mahdollisiin lääkkeisiin vaihtelee laidasta laitaan. Yhtä oikeaa ja yleispätevää vastausta ei ole. Tärkeintä on kuitenkin kuunnella omaa sisintä ja antaa itselleen aikaa.


Elisa on moneen otteeseen korostanut tukiyhteisön merkitystä. Se on tärkeää. Mikäli intiimiasioista puhuminen tuntuu vaikealta, jopa omalle kumppanille tai luottoystävälle, saattaa ammattiavusta löytyä juurikin se taho, jolle on helpoin omia kokemuksia jakaa.


On tärkeää muistaa, että suolistosairaudet eivät estä seksin harrastamista millään tavalla, kunhan muistaa kuunnella itseään ja kehoaan ja edetä juuri siinä tahdissa, mikä itsestä tuntuu oikealta.


Päättyykö kaikki tähän?


Mutkia masussa-Podcast on ollut tärkeä osa Elisan elämää. Sairaudesta kertominen ja puhuminen julksesti on vienyt omaa epävarmuutta ja pahaa oloa pois. Olisi hienoa, jos yhdessä pystymme viemään viestiä eteenpäin ja jakamaan tietoa suolistosairauksista! Tutkimusta on vielä verrattaen vähän ja sairaudesta on vielä paljon opittavaa. Niistä puhuminen vähentää yhteiskunnan stigmatisointia sekä esimerkiksi vessapassin tunnettuudessa on vielä parantamisen varaa!


Liity mukaan keskusteluun ja osallistu Mutkia masussa yhteisöön ja jaa kokemuksiasi FORUMilla, facebookissa tai instassa.


Elisa on aloittanut toisen tuotantokauden suunnittelua ja toivookin saavansa paljon palautetta ensimmäisestä kaudesta! Risut ja ruusut sekä vellit ja puurot päätyvät varmasti Elisalle mietittäväksi!


Ole rohkea ja jaa tarinasi.

Leo Kirjonen

101 views0 comments

Comments


bottom of page