top of page
Search

Uskalla ottaa ensimmäinen askel - Jakso 1

Writer's picture: Leo KirjonenLeo Kirjonen


Brave Stories Society on julkaissut Elisa Leppilammen uuden Mutkia masussa -podcast-sarjan ensimmäisen jakson. Leppilampi käsittelee podcast-sarjassaan IBD-sairauksia eli tulehduksellisia suolistosairauksia. Ensimmäinen jakso aloittaa Elisan tarinan IBD-sairauden kanssa elämisestä. Elisalla on ollut terveyden kanssa mutkia matkassa jo teini-iästä lähtien. Nyt hän haluaa jakaa kokemuksiaan sekä niiden mukana tullutta tietoa.


Jakso kuunneltavissa suoratoistopalveluissa sekä TÄSTÄ


Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmän mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Tätä määritelmää on kuitenkin kritisoitu, koska tällaista tilaa on mahdoton saavuttaa. Kohdussa kasvavaa vauvaa odottavat vanhemmat toivovat aina ensisijaisesti, että vauva on terve. Terveys on elämän voimavara, jota kerätään ja menetetään alkaen äidin kohdusta aina vanhuuden päiviin saakka. Terveys on alati muuttuva tila, jonka jokainen kokee omalla tavallaan. Terveyteen vaikuttavat elinympäristö, ihmisen omat kokemukset sekä tunnistettavat häiriöt elimistön toiminnassa eli sairaudet.


Elisa Leppilampi käsittelee Mutkia masussa-nimeä kantavassa podcast-sarjassaan IBD-sairauksia ja niiden vaikutuksia elämänlaatuun. Samalla hän jakaa omaa tarinaansa elämästä kroonisen tulehduksellisen suolistosairauden kanssa. Ensimmäisessä jaksossa hän kertoo sairastumisen alkutaipaleesta sekä siihen liittyvistä haasteista.


Leppilampi sairastui haavaiseen paksusuolentulehdukseen jo nuorella iällä, mutta venytti lääkäriin lähtöä pitkän aikaa. Suurin este lääkäriin lähdölle oli epätiedon tuoma pelko. IBD-sairaudet eivät olleet esillä 2000-luvun alkupuolella samalla tavalla kuin nykyään, eikä hänellä ollut niistä mitään tietoa. Elisalta löytyi vuonna 1999 aivokasvain, joka leikattiin pois ja koepalan tutkimus kertoi kasvaimen olleen hyvänlaatuisen. Kun suolisto alkoi oireilla, Elisa ei uskaltanut kohdata uutta sairautta. Suurimpana pelkona oli se, että aiheuttaja on jokin syöpä. Hyvänlaatuisen aivokasvaimen kanssa oli onni matkassa, mutta uusien oireiden ilmetessä Elisa pelkäsi onnen kääntyneen. Vuonna 2004 Leppilammen kropalta tuli hyvin selvä merkki siitä, että jotain on vialla. Lopulta hän lähti lääkäriin tutkimuksiin ja sai vastauksen muutaman vuoden ajan kiusanneiden oireiden aiheuttajaan.


IBD-sairaudet alkavat lähennellä jo kansantautia. Suomessa on diagnosoitu yli 50 000 tapausta ja ne lisääntyvät vuosittain noin kahdellatuhannella uudella diagnoosilla. Näitä sairauksia ovat paksusuolessa ilmenevä haavainen koliitti sekä missä tahansa ruuansulatuskanavassa ilmenevä Chronin tauti. Näiden sairauksien kanssa voi kuitenkin elää. Niitä tutkitaan jatkuvasti ja tietoa saadaan lisää. IBD-sairauksien diagnooseja on helpompi tehdä, ja hoitomuodot kehittyvät uusien lääkkeiden myötä.




Epämääräisten oireiden ilmaantuessa herää monessa pelko. Voidaan pelätä sairastumista ylipäätään ja ennen kaikkea vakavaa sellaista. Sairaus horjuttaa terveyden tunteen tasapainoa. Krooninen sairaus pakottaa määrittelemään omakohtaisen terveyden kokemuksen uusiksi. Tämä sairauden pelko voi toimia syvänä ojana, kun tie näyttää vievän lääkäriin. Tärkein askel on kuitenkin se ensimmäinen, joka esimerkiksi suolisto-oireista kärsivän ihmisen tulee ottaa. Lääkäriin täytyy marssia rohkeasti, että oireisiin löydetään syy ja päästään sitä hoitamaan. Tätä tärkeää oppiläksyä Leppilampi painottaa.


Elisa haluaa jakaa omaa tarinaansa sekä sen mukana tullutta kokemuspohjaista tietoa IBD-sairauksista. Ensimmäisessä jaksossa kuullaan myös Nadja Pirttimäen kokemuksia sairastumisen alkutaipaleelta.

Kuuntele koko jakso!

Leo Kirjonen


335 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page